Huilbaby

Wat is een Huilbaby

Baby’s die langer dan 3 uur per dag huilen voor een periode van 3 weken heten een huilbaby… Ouders kunnen uitgeput raken doordat ze niet meer aan hun eigen slaap toekomen en zijn vaak wanhopig. Hoe kunnen ze weer aan hun eigen nachtrust toekomen en hoe kunnen ze hun baby’s huilen verminderen of stoppen?

Huilbaby’s huilen niet zomaar maar krijsen aanhoudend. Vaak kan een ouder het huilen eventjes stoppen door de baby vast te pakken en op de arm te nemen. Dit zorgt voor een tijdelijke rust… Wordt de baby echter weer neergelegd dan kan het schrikken en begint de baby opnieuw oorverdovend te huilen en te krijsen. Bij een huilbaby is vaak niet meer te horen waarom de baby huilt zoals bij andere baby’s. Huilt de baby omdat het honger heeft, ziek is of oververmoeid is?

Een teken van honger kan zijn dat als je over het wangetje aait met een vinger, de baby het mondje open doet om aan de vinger te willen gaan zuigen. Het huilen/krijsen kan gepaard gaan met heftige bewegingen van handjes en voetjes. Veel huilbaby’s worden rustiger als er met ze rondgelopen wordt op de arm en wiegbewegingen gemaakt worden. Baby massage wordt afgeraden voor huilbaby’s, deze extra prikkels kunnen juist het huilen erger maken.